Młodzież z Nidzicy zwyciężyła w projekcie „Jasna szkoła – prosta sprawa"!

maj 22, 2012

• Manage your projects with MyProjects
    Use MyProjects to create, save manage and share items and projects with you colleagues and team members.
Uczniowie z Zespołu Szkół Nr 1 w Nidzicy jak i  innych szkół z województwa, które brały udział w projekcie. zajęli pierwsze miejsce w ogólnopolskim projekcie edukacyjno-sportowym „Jasna szkoła – prosta sprawa!”, promującym wśród młodzieży wiedzę na temat zdrowego stylu życia. Gimnazjaliści z Nidzicy wygrali nowoczesne i energooszczędne oświetlenie sal lekcyjnych ufundowane przez firmę Philips - zarówno dla swojej szkoły,

W finale turnieju piłkarskiego kończącego projekt, gimnazjaliści z Nidzicy po zaciętym i pełnym emocji meczu pokonali 2:1 swoich rówieśników z Pełczyc w województwie zachodniopomorskim.  „Bardzo się cieszymy z wygranej. Naszej szkole na pewno przyda się nowe oświetlenie. To ogromna satysfakcja dla mnie i dla dzieci. Udział w konkursie dostarczył nam bardzo dużo zabawy i radości. Zadania nie były łatwe i wymagały od dzieci dużo pracy, ale opłaciło się. Turniej piłkarski także był dużym wyzwaniem, dlatego tym bardziej napawa nas duma z wygranej. Oby było więcej takich projektów, które uczą przez zabawę i angażowanie młodzieży we wspólny cel ”- opiekun projektu, Piotr Saternus.

W meczu o trzecie miejsce Publiczne Gimnazjum nr 1 im. Króla Bolesława Chrobrego z Łodzi pokonało Gimnazjum z Morawicy 6:2. Najlepszym strzelcem turnieju okazał się Michał Mielczarek
z gimnazjum w Łodzi, który zdobył 12 bramek, zaś najlepszym bramkarzem – Patryk Szymański
ze zwycięskiej drużyny z Nidzicy.

W projekcie wzięło udział blisko 120 gimnazjów z ponad 100 miejscowości w Polsce. Pierwszym etapem projektu „Jasna szkoła – prosta sprawa!” był konkurs wiedzy na temat zrównoważonego rozwoju (ekologia, profilaktyka zdrowotna, sposoby oszczędzania energii, zasady higieny, właściwa dieta i nawyki żywieniowe). Szkoły, które najlepiej w swoim województwie wypadły w teście wiedzy, przeszły do drugiego etapu konkursu, którym był turniej piłkarski. Zawody sportowe odbyły się 17 i 18 maja w Warszawie na stadionie Pepsi Arena, jednym z najnowocześniejszych obiektów piłkarskich
w Polsce. Uczestnicy rozgrywek mieli okazję skorzystać z praktycznych porad Mirosława Szymkowiaka, byłego reprezentanta Polski w piłce nożnej, który był Ambasadorem projektu.

Zwycięzcy turnieju wygrali dla swojej szkoły, nagrodę główną projektu - nowoczesne
i energooszczędne oświetlenie sal lekcyjnych wraz z montażem. Nagroda została ufundowana przez firmę Philips, z okazji 90-lecia działalności firmy w Polsce. Dzięki wygranej uczniów z Zespołu Szkół Nr 1 w Nidzicy inne szkoły z województwa warmińsko-mazurskiego, które zajęły kolejne miejsca
w konkursie wiedzy, (z Braniewa, Działdowa, Kętrzyna i Sępopola), będą mogły także skorzystać
z wymiany oświetlenia. Dodatkową nagrodą dla uczniów z Nidzicy będzie możliwość wzięcia udziału w lekcji wychowania fizycznego, którą poprowadzi w ich szkole Mirosław Szymkowiak.

Głównym organizatorem projektu „Jasna szkoła – prosta sprawa!” jest firma Philips. Patronem merytorycznym projektu jest Centrum UNEP/GRID-Warszawa. Patronami honorowymi projektu są Ministerstwo Sportu i Turystyki oraz Przedstawicielstwo Komisji Europejskiej w Polsce. Partnerami projektu są także firma Pepsi Co., JAKO oraz Klub Piłkarski Legia Warszawa. Patronat prasowy nad projektem objął tygodnik „Głos Nauczycielski”.

Więcej informacji znajduje się na stronie internetowej: www.jasnaszkola.pl

INFORMACJE O ORGANIZATORZE, PATRONACH I PARTNERACH PROJEKTU:

Philips jest firmą, skupioną na ochronie zdrowia i poprawie jakości ludzkiego życia dzięki wprowadzanym we właściwym czasie innowacjom. Philips jest światowym liderem w ochronie zdrowia, kształtowaniu stylu życia oraz oświetleniu, wykorzystującym technologie i wzornictwo do opracowywania rozwiązań odpowiadających ludzkim potrzebom – zgodne z przyrzeczeniem marki „sense and simplicity”. Philips jest światowym liderem na rynku diagnostycznego sprzętu medycznego i systemów monitorowania zdrowia pacjenta, energooszczędnych rozwiązań oświetleniowych oraz produktów konsumenckich: sprzętu TV i AGD, golarek, elektroniki użytkowej oraz produktów do pielęgnacji jamy ustnej. Dodatkowe informacje na stronach www.philips.pl

Partner merytoryczny:

Centrum UNEP/GRID-Warszawa działa jako jeden z ośrodków globalnej sieci GRID (Global Resource Information Database) utworzonej w ramach Programu Narodów Zjednoczonych ds. Środowiska (UNEP – United Nations Environment Programme) wpisujących się w cele i misję UNEP związaną z ochroną środowiska
i zrównoważonym gospodarowaniem zasobami naturalnymi Ziemi. Jego podstawowym zadaniem jest pozyskiwanie, gromadzenie, przetwarzanie i udostępnianie informacji o środowisku naturalnym oraz prowadzenie działań edukacyjnych na rzecz edukacji ekologicznej oraz promowania zastosowań Systemów Informacji Geograficznej (GIS – Geographic Information Systems) w działaniach na rzecz zrównoważnowego rozwoju oraz działań i udostępniania informacji o środowisku. Statutowymi obszarami działań organizacji jest edukacja ekologiczna oraz edukacja geoinformacyjna. W ich ramach prowadzone są kompleksowe projekty dla uczniów
i nauczycieli na wszystkich poziomach nauczania bazujące na tzw. podejściu problemowym). Więcej informacji: http://www.gridw.pl/

• Manage your projects with MyProjects

Dodatkowych informacji udziela