Produkty oświetleniowe Philips zdobyły w roku 2014 dziewięć nagród iF Design Awards

maj 5, 2014

• Manage your projects with MyProjects
    Use MyProjects to create, save manage and share items and projects with you colleagues and team members.

Royal Philips, będący globalnym liderem branży oświetleniowej, zdobył dziewięć prestiżowych nagród iF Design Awards za swoje nowatorskie rozwiązania w tej dziedzinie. Nagrody przyznano w uznaniu dla niezwykłego wzornictwa naszych produktów, które pozwalają cieszyć się doskonałością w domu, ogrodzie, mieście czy miejscu pracy.

Historia iF sięga roku 1953 i na przestrzenia lat wyrobiło sobie pozycję jednego z największych i najbardziej znanych i cenionych centrów designu na świecie. Corocznie przyznawane nagrody są jednym z głównych obszarów działalności iF oraz jednymi z najważniejszych i najbardziej prestiżowych nagród w branży projektowej.

Oświetlenie Philips otrzymało nagrody w następujących kategoriach:

W domu:

• Osobisty bezprzewodowy system oświetleniowy Philips Hue
  • Żarówka A19 Philips Hue
  • Lampa La Lente marki Lirio by Philips
  • Lampa Piculet marki Lirio by Philips
  • Kinkiet Piega Luce marki Lirio by Philips

W ogrodzie:

• Lampa solarna Philips myGarden – linia „Dusk”

W biurze:

• Oprawa oświetleniowa typu high-bay Philips GentleSpace Gen2
  • Podwieszany system oświetlenia biurowego Philips SmartBalance

W mieście:

• System Philips Metronomis LED – złota nagroda iF

W domu...

Osobisty bezprzewodowy system oświetleniowy Philips Hue
Najbardziej inteligentny na świecie system oświetlenia LED-owego łączy się z internetem i pozwala dostosować to oświetlenie do swojego trybu życia. Umożliwia on obsługę oświetlenia za pomocą smartfona lub tabletu, co oznacza, że można zaprogramować go tak, by budził użytkownika, informował o otrzymaniu ważnego e-maila, ostrzegał przed pogorszeniem pogody lub dbał o bezpieczeństwo domu pod nieobecność gospodarzy.

Żarówka A19 Philips Hue
Żarówka, która potrafi wyemitować światło w 16 milionach kolorów, zapewniając nieskończone możliwości w zakresie personalizacji oświetlenia oraz dostosowywania się do wystroju domu.

Lampa La Lente marki Lirio by Philips
Lampa biurkowa La Lente, której kształt nawiązuje do szkła powiększającego, emituje rozproszone światło pochodzące z ukrytego źródła.

Akrylowe urządzenie o unikalnym lejkowatym kształcie rozświetla otoczenie strumieniem delikatnego światła o ciepłej barwie. Gładkość eleganckiej konstrukcji nie jest zaburzona żadnymi przełącznikami, dzięki czemu ta sprytna lampka przypomina nowoczesne dzieło sztuki.

Lampa Piculet marki Lirio by Philips
Lampa Piculet łączy w sobie ponadczasowy urok i nowoczesny wygląd, co sprawia, że pasuje do każdego wnętrza. Jej sylwetka nawiązuje do charakterystycznego kształtu dzięciołów. Minimalistyczne wzornictwo i ciepłe światło emitowane przez tę lampę nadają domowym wnętrzom świeży i nowoczesny wygląd.

Kinkiet Piega Luce marki Lirio by Philips
Kinkiet Piega Luce to ultracienka lampa wisząca i ścienna z niezwykłym drewnianym wykończeniem, która zmieni każdy dom w miejsce nowoczesne i wysmakowane. Wyprodukowanie tego smukłego kinkietu, inspirowanego naturą oraz prostotą złożonej kartki papieru, było możliwe dzięki nowatorskiemu zastosowaniu diod LED.

W ogrodzie...

Lampa solarna Philips myGarden „Dusk”
Przedłuż chwile spędzane na zewnątrz dzięki lampom LED-owym, które gromadzą energię słoneczną, a potem długo rozświetlają noc potężnym, naturalnym i jasnym światłem. Oszczędzaj pieniądze, obniżając rachunki za energię przy pomocy inteligentnych lamp, które włączają się, gdy robi się ciemno. Lampy solarne myGarden wykonane są z wytrzymałych materiałów wysokiej jakości. Nie mają żadnych kabli, dlatego można umieścić je w dowolnym miejscu i ozdobić nimi ogród.

W biurze...

Oprawa oświetleniowa typu high-bay Philips GentleSpace Gen2
Produkt GentleSpace Gen2 pomaga firmom oszczędzić pieniądze dzięki obniżeniu zużycia energii, a jego niezwykle długi okres eksploatacji prowadzi do zmniejszenia kosztów konserwacji. Ta oprawa wzbogaci wygląd każdego biura, a jego pracownikom zapewni oświetlenie optymalnej jakości.

Podwieszany system oświetlenia biurowego Philips SmartBalance
Minimalistyczny i dyskretny wygląd połączony z oświetleniem LED-owym najwyższej jakości to najlepsze, czego mogą oczekiwać pracownicy biurowi. Aby jeszcze bardziej dostosować się do potrzeb personelu, produkt pozwala wybrać sposób instalacji – podwieszenie lub mocowanie do sufitu.

W mieście...

System Philips Metronomis LED – złota nagroda iF
System Metronomis otrzymał najbardziej prestiżową złotą nagrodę.

Łączy on w sobie wydajność energetyczną z personalizowanym wyglądem, umożliwia miastom uatrakcyjnienie przestrzeni publicznej i nawiązanie interakcji z mieszkańcami oraz tworzy ciekawe efekty wizualne poprzez wykorzystanie światłocieni. Emitowane światło może się zmieniać w reakcji na przechodzących w pobliżu ludzi, a do tego istnieje możliwość wyświetlania na ziemi symboli, podkreślających na przykład historyczne dziedzictwo danego miasta.

• Manage your projects with MyProjects

Dodatkowych informacji udziela

Urszula Karniewicz

Menedżer komunikacji korporacyjnej

Philips Polska Sp. z o.o.

Al. Jerozolimskie 195B, 02-222 Warszawa

E-mail: urszula.karniewicz@philips.com

.

O spółce Royal Philips

Spółka Royal Philips (NYSE: PHG, AEX: PHIA) to zdywersyfikowana firma działająca na rynku ochrony zdrowia i produktów konsumenckich, dążąca do poprawy jakości ludzkiego życia dzięki innowacjom technologicznym z dziedziny ochrony zdrowia, produktów konsumenckich i oświetlenia. Philips posiada siedzibę w Holandii i zatrudnia około 115 000 pracowników oraz oferuje swoje produkty i usługi w ponad 100 krajach na całym świecie. Sprzedaż produktów firmy osiągnęła w 2013 r. wartość 23,3 mld EUR, co daje jej czołową pozycję na rynku sprzętu medycznego stosowanego w kardiologii i intensywnej opiece medycznej oraz systemów monitorowania zdrowia pacjenta, a także energooszczędnych rozwiązań oświetleniowych i nowych technologii oświetleniowych oraz golarek i produktów do pielęgnacji jamy ustnej. Aktualne informacje o spółce Philips publikowane są na stronie www.philips.com/newscenter.