Więcej marek od

    Jasna przyszłość centrum opieki medycznej

    Centrum Zdrowia Fanø,

    Nordby, Fanø, Dania

     

    Zobacz, jak oświetlenie przyczynia się do poprawy warunków pracy w Centrum Zdrowia Fanø

    Ciągi komunikacyjne w oświetleniu marki Philips

    Chcemy dokonać pozytywnych zmian

    i żeby to zrobić, musimy działać odpowiedzialnie i ekologicznie w każdym obszarze”.

     

    — Lars H. Olsen, dyrektor naczelny magistratu, Zarząd Gminy Fanø.

    Zewnętrzne tereny Centrum Zdrowia Fanø w oświetleniu marki Philips
    Zbliżenie panelu Luminous Textile

    Wyzwanie

     

    Zarząd Gminy Fanø wiąże wielkie nadzieje z nowym centrum opieki medycznej. Placówka o powierzchni 3100 metrów kwadratowych stanowi główny ośrodek świadczenia usług medycznych na wyspie, a także pełni funkcję instytucji szkoleniowej. Jednak w obliczu groźby opuszczenia wyspy przez część wysoko wykwalifikowanego personelu, konieczne były nadzwyczajne rozwiązania. Czy takim rozwiązaniem będzie nowe oświetlenie?

    Wejście do Centrum Zdrowia Fanø w oświetleniu marki Philips Lighting

    Odpowiednie oświetlenie

     

    Aby przyciągnąć i utrzymać wykwalifikowany personel medyczny, konieczne są nowoczesne miejsca pracy i atrakcyjne warunki. Jednak władze gminy obrały dla Centrum inne cele. Ponieważ wyspa Fanø leży na Morzu Wattowym, jest narażona na nieustanne zmiany środowiska i klimatu. Z tego powodu zarząd gminy z uwagą śledził rozwój alternatywnych źródeł energii i zdecydował się na wykorzystanie energooszczędnego oświetlenia LED.
     

    W całym centrum wymieniono dotychczasowe oświetlenie na najnowocześniejsze. Głównym źródłem światła stały się oprawy typu downlight z rodziny LuxSpace, dające jednorodne oświetlenie w całym budynku, który tym samym stał się bezpieczniejszy dla osób niedowidzących. W niektórych częściach szpitala zainstalowano sterowniki ColorChaser Touch umożliwiające zmianę temperatury światła. Dzięki nim można niemal dowolnie zmieniać nastrój w pomieszczeniach, łagodząc stres u oczekujących pacjentów.
     

    Doskonała barwa i wysoka jakość światła LED znacząco poprawiła warunki pracy w Centrum. Ponadto nowe oświetlenie jest energooszczędne i przyczynia się do zmniejszania emisji dwutlenku węgla. Jego wymiana pozwoliła także na obniżenie kosztów konserwacji, gdyż nie trzeba już serwisować ponad 1300 lamp zawierających rtęć. W efekcie udało się nie tylko zatrzymać groźbę utraty wykwalifikowanych pracowników, ale także podnieść ocenę ekologiczną Centrum.

    Nowe oświetlenie pozwoliło zmniejszyć zużycie energii i emisję dwutlenku węgla o około 70%.

    Pokrewne projekty