Więcej marek od

    Place miejskie jako

    ośrodki życia towarzyskiego

    Place dzielnicy Saint-Gervais,
    Genewa, Szwajcaria


    Dowiedz się, jak zwykłe place miejskie stały się miejscami intensywnego życia towarzyskiego dzięki zastosowaniu oświetlenia LED.
    Plac w Genewie z oświetleniem Philips Lighting

    Dzięki energooszczędnym i wymagającym niewielkich
    nakładów na utrzymanie

    diodom LED władze Genewy mogą zaoszczędzić, a jednocześnie zwiększyć komfort życia mieszkańców i gości”.

    Wyzwanie


    Dzielnica Saint-Gervais w Genewie przeszła radykalną modernizację. Rada miasta postanowiła stworzyć więcej miejsc, w których mieszkańcy mogliby odpoczywać i spotykać się ze sobą, i w tym celu przekształciła trzy place w miejsca spacerowe. Do dopełnienia przekształcenia było potrzebne przyjazne oświetlenie.

     

    Odpowiednie oświetlenie 


    Przed modernizacją te trzy place wyglądały całkiem inaczej. Plac Simon-Goulart był parkingiem, plac de Saint-Gervais wysepką drogową, a plac de Bel-Air mało przyjaznym węzłem komunikacji miejskiej. Wprowadzane zmiany wymagały, aby na wszystkich trzech placach zamontować oświetlenie zgodne z Ogólnym Planem Oświetlenia Genewy.

     

    Plac Simon-Goulart z fontannami i piękną architekturą stał się miejscem spotkań dla wszystkich pokoleń. Oświetlenie placu firmy Philips stworzyło bezpieczną, towarzyską atmosferę przyciągającą mieszkańców po zmroku. System oświetleniowy zawieszono na kablach osiem metrów ponad poziomem ulicy, aby zostawić jak najwięcej wolnego miejsca. „Żyrandol” złożony z trzech świateł ulicznych wyposażonych w diody LED oświetla środkową część placu, nie tworząc przy tym efektu olśnienia.

     

    Na placu de Saint-Gervais zamontowane w ścianach oprawy oświetleniowe pozostawiły dużo wolnej przestrzeni i stworzyły przyjemne miejsce na spotkania ze znajomymi. Na placu de Bel-Air wskaźniki LED RGB zostały zamontowane na szczytach trójkątnych słupów. Plac jest wietrznym miejscem, toteż światła zostały tak zaprogramowane, aby zmieniały kolor odpowiednio do aktualnej szybkości wiatru. Ta zmiana barwy stała się tematem rozmów mieszkańców i wzbudziła u nich swoiste poczucie dumy.

     

    Instalacja w Genewie została zgłoszona do konkursu firmy Philips city.people.light w 2013 r. i uzyskała w nim trzecią nagrodę.

    Dopełnianie
    projektu miasta

    Zespół

    Dzielnica Saint-Gervais, Genewa

    Klient

    Pokrewne projekty